суботу, 13 серпня 2016 р.

Егейський стиль і бодрумські будиночки

УСІ! Усі без винятку знайомі люди, як в Туреччині почали жити не з народження, в захваті і в одурінні від егейського стилю інтер"єрів. 
Є тут так звані "бодрумські будинки" - впізнавані характерною біло-синьою гаммою, яку запозичили від моря-неба, хвиль і хмар. 
Ідея бодрумської хатинки виникла з осбливостей егейського клімату: коротка зима і довге жарке літо. а саме тому, їжа готувалася на терасах (тм були і плити), одяг прався теж на терасах. Вікна від початку не були здоровенними, адже у жароту треба було знайти і прохолодний вугол. Подвір"я засаджувалися квітами і кущами теж з думкою, що зелень вкриє від спеки. А вкупочці то грало неабиякий цікавий ансамбль, що навіть сьогодні люди намагаються зберегти. 

Сьогодні ці Bodrum Style хати на пікові популярності межи елітної молоді в  Туреччині і серед західних туристів, які не балдіють від несносно слащавих готелів. Та збереглися ще ті старі хатинки, вистроєні колись за всіма традиціями і правилами тогочасної архітектури. 

Коли опиняєшся на такій вулиці в Бодрумі, то хочеться стояти стовбом і нікуди не йти. А коли, не доводи Господи, зачуєш якусь попсу серед цієї краси, то хочеться убити повільно того, хто так поглумився над миттю високогої насолоди, шо випада не так часто. 



Густі рослини для втечі від спеки


Бодрумські вулички









Двері і вікна найчастіше по-морському сині. Разом з морем, що куди не глянь загляда тобі прямо у вічі, то грає композицію. про яку годі забути.




А що усередині? Зараз то вже майже всюди нові меблі. великі вікна і ламінатні підлоги. а раніше заміть пілоги був камінь, або мрамор (до речі, в Туреччині мрамор, наче у нас дсп, його використовували і в покриттях на підлогах, і в столешницях кухонних, для столів і ващє всього мислимого і немислимого)))
Тераси - то фішка всього Егею. Функціональна територія і для сімейного відпочинку, і для вечірніх посиденьок з гостями, і для релаксу з книжкою на гойдалочці. 
В бодрумських хатах завжди багато підстилок-ковриків і різнокольорових подушечок. Це для того, шоб сидіти прямо на прохолодній підлозі, але шоб не застудити ж усі причандалля свої. 



Помітила, що ті, хто хоче додати трошка егейських нот у свою хатину, сміливо малюють вікна  і двері у синій (дехто засміливо)), засаджують газони кущами високими, часто розкидають подушки прямо на терасі, для того, аби з комфортом можна було повечорничничати.

Немає коментарів:

Дописати коментар